Matkalla joogaopettajuuden ytimeen

Matkalla joogaopettajuuden ytimeen

Olen ollut tällä matkalla vielä melko vähän aikaa mutta opin joka päivä jotain uutta niin joogaan kuin elämääni liittyen. Joogamatkani, kuten kaikki tähän liikuntaan liittyvä koulutukseni ja ohjaamiseni nivoutuvat hyvin pitkälti rakastamaani juoksuharrastukseen.  Sen kautta kiinnostuin ihmisen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista, sen eri puolista ja ennen kaikkea monista mahdollisuuksista.

Joogaopettajaksi olen tullut monen eri koulutuksen saattelemana, eikä matka vieläkään ole valmis. Olen joutunut tämän matkani aikana pohtimaan niin moraalisia kuin eettisiäkin kysymyksiä liittyen joogaan, sen historiaan ja siihen liittyviin myytteihin mutta myös faktoihin. Mitä enemmän perehdyin joogaan ja sen sisimpään sitä enemmän jouduin miettimään mitä jooga oikeasti on, ja mitä se merkitsee juuri minulle, joogaopettajana.

Joogan juurethan sijoittuvat Intiaan ja on ollut voimakkaasti uskontoon liittyvä elämäntapa. Nykyään ajatellaan, että tämä ns. nykyjooga tai modernijooga (miten kukakin sen nyt haluaa mieltää) ajatellaan kuitenkin olevan yleismaailmallinen hyvinvoinnin ja henkisen kehityksen menetelmä, joka sopii kaikille maailmankatsomuksesta ja sukupuolesta riippumatta. Näin Matti Rautaniemeä lainatakseni.

Mitä enemmän olen tutkinut ja tutustunut eri joogatutkimuksiin, -kirjallisuuksiin ja -artikkeleihin olen tullut siihen tulokseen, että voin hyvin kulkea omaa polkuani joogina ja joogaopettajana, sillä ei ole vain yhtä oikeaa tapaa harrastaa tai tehdä joogaa. Voi olla, että joidenkin mielestä vain tietynlainen tapa ”tehdä” joogaa on se oikea. Mutta itse olen sitä mieltä, että tapoja voi olla monia, eikä toinen sulje pois toista.

Jooga eri muotoineen ja eri tapoineen harrastaa sitä, antavat ihmisille niin fyysistä kuin psyykkistäkin hyvinvointia.  Se rauhoittaa mieltä ja kehoa, vähentää stressiä, vahvistaa kehoa ja lisää liikkuvuutta. Joogan avulla pystyt rauhoittamaan hermostoasi erilaisilla jooganhengitysharjoituksilla ja paljon muuta.

Ehkä tärkein ja suurin oivallukseni on ollut tällä joogamatkalla se, että on tullut aika katsoa sisään päin. Etsiä vastaus kysymykseen ”kuka minä olen?”. Se on ollut vaikea kysymys. Voin löytää siihen monia adjektiiveja ja substantiiveja mutta se ei ole se vastaus mitä tässä oikeasti etsitään. Olen pohtinut tätä kysymystä pitkään ja olen jo vastauksen äärellä.  Oletko sinä jo löytänyt vastauksen tähän kysymykseen? Ellet ole, voit aloittaa sen vastauksen etsimistä nyt. Sillä matkalla minäkin olen.

Tietoisena joogan historiasta ja sen tärkeästä merkityksestä joogan kehittymiselle voin olla vakuuttunut siitä, että minun joogasuuntani on oikein hyvä ja se resonoi juuri niille ihmisille, joille sen on tarkoituskin.  Suuntani voi ja sen kuuluukin muuttua, tällä joogamatkallani mutta olen iloinen, että alan vihdoin löytää sen omanlaisen joogatieni, jonka matkalla olen toivottavasti vielä pitkään. Kuljetan historian rippeitä mukanani mutta en anna sen vaikuttaa tai vaikeuttaa oman joogamatkani kehittymistä juuri sellaiseksi kuin se on tarkoitettu. Sinä tulet olemaan osa tätä matkaani, jos haluat niin tehdä.

Minun matkani jatkuu vielä, toivottavasti sinunkin, Kuljetaan ehkä osa matkaa myös yhdessä, kuka sen tietää. Kohtaamiset ovat aina jollain tavoin merkittäviä. Jokaisella kohdatulla ihmisellä on tärkeä merkitys meille kaikille, vaikka sitä ei ehkä juuri sillä hetkellä ymmärtäisikään.

Hyvää joogamatkaa sinulle,

Rakkaudella Anne

Kuva: Grafesko/N. Konttinen